nahlad

Spoľahlivá obnova plechových krytín na stojatú drážku

07.04.2022 Ing. Gabriel Boros 27 x 25 minutové čítanie

Plechové krytiny patria dnes medzi tie najpoužívanejšie. Pri novostavbách je podľa zákona nevyhnutná projektová dokumentácia, podľa ktorej by sa pri realizácii malo postupovať.

Rekonštrukcie strešných krytín ale často aj celých strešných plášťov prebiehajú obvykle bez akejkoľvek odbornej prípravy či projektovej dokumentácie. Pokiaľ sa ocitne súkromný investor v rukách zhotoviteľa s nízkou odbornosťou, vynaložené investície do rekonštrukcie strešnej krytiny mávajú fatálne dôsledky. Cieľom tohoto článku je upozorniť na zásady správneho návrhu plechových krytín na stojatú drážku, ako aj upriamiť pozornosť na najčastejšie sa opakujúce chyby pri návrhu a realizácii strešných krytín na drážku.

V dnešnej dobe prebieha množstvo revitalizácií striech, ktoré sú financované zo súkromných ale aj verejných zdrojov. Zastrešenia vyhotovené napr. z bitúmenových šindľov alebo eternitové krytiny sú dnes na hranici fyzickej ako aj morálnej životnosti.

Opravy takýchto striech prebiehajú veľmi často na základe odporučenia zhotoviteľa bez demontáže pôvodného zastrešenia. Nová krytina sa v kombinácii s určitým druhom deliacej vrstvy pokladá, kotví do podkladu cez pôvodnú krytinu. Je to pre objednávateľa v danom čase veľmi výhodné, šetrí čas, náklady spojené s uskladnením nebezpečného odpadu, náklady na realizáciu sú neporovnateľne nižšie ako pri vyhotovení strešnej krytiny na nový spoľahlivý podklad.

Tento postup je použiteľný len za predpokladu fyzického preverenia stavu nosných podkladných vrstiev strešného plášťa. Zdravo premýšľajúci objednávateľ si je vedomí, že nefunkčnosť strešnej krytiny spôsobuje poruchy v ďalších konštrukciách strešného plášťa, ale aj v stavbe ako takej. Z uvedených dôvodov sú neodborne vykonané práce pri revitalizácii strešného plášťa a tiež nesprávny výber systému zastrešenia, ako aj nevhodné technické riešenie, hazardom na účet investora. Náklady vynútené nespoľahlivo zrealizovanou strechou sú mnohonásobkom finančných úspor a potešenie je len krátkodobé. 

Zásady spoľahlivého návrhu plechových krytín na stojatú drážku

Plechové krytiny na stojatú drážku sa používajú už niekoľko storočí. V minulosti boli podstrešné priestory, povaly využívané len uskladnenie menej používaných potrieb v domácnosti. Dnes je takmer každé podkrovie využívané na bývanie. Táto zmena je zásadného charakteru a ovplyvňuje výber a skladbu celého strešného plášťa. Bezporuchové a trvanlivé plechové strechy je možné očakávať pokiaľ sa venuje dostatočná pozornosť nasledovným rozhodujúcim témam:

  • Zabezpečenie účinného prevetrávania strešného plášťa
  • Vyriešenie tepelnej rozťažnosti krytinových pásov
  • Strešný sklon
  • Správny výber klampiarskych detailov a napojení
  • Realizácia podľa vopred dohodnutých a odsúhlasených technických riešení

Zabezpečenie prevetrávania strešného plášťa 

Prirodzeným javom plechových krytín je tvorba kondenzovanej vlhkosti na spodnej strane krytiny. Niektoré kovy sú na kondenzát citlivé a reagujú korozívne. Prevetrávaním strešného plášťa sa rieši nie len odvetranie kondenzovanej vlhkosti ale aj odvetranie zabudovanej vlhkosti do strešného plášťa, napr. použitým surového reziva pre drevené konštrukcie strechy. Prevetrávanie je rozhodujúcim predpokladom dlhej životnosti strešného plášťa hlavne pri obytnom podkroví.

Požiadavky na skladbu strešného plášťa prakticky všetkých plechových krytín sú nasledovné:

  1. aplikácia dvojplášťovej vetranej konštrukcie s dostatočne nadimenzovanou prevetrávanou vzduchovou medzerou
  2. spoľahlivé vyriešenie detailov prívodu a odvodu vzduchu do strešného plášťa
  3. zodpovedne zhotovená parotesná zábrana, prípadne parobrzda
  4. aplikácia difúzne otvorenej fólie na hornom líci tepelnej izolácie.

Vetraná strešná skladba č.1 je dnes odskúšanou a veľmi často používanou strešnou skladbou. Prevetrávanie strešného plášťa je možné docieliť rôznym spôsobom. Najčastejšie sa na nosnú časť strešného plášťa, napr. krokvy, umiestňuje strešná lata – kontralata, ktorá je rovnobežná s nosnými prvkami. Jej výšku ovplyvňuje v zásadnej miere strešný sklon a dĺžka krokiev, pozri tab. č.1.

Článok pre PREMIUM predplatiteľov

Aktivovať PREMIUM

Už mám PREMIUM: Prihlásiť sa

Chyba

close
close
close
close
close
close

Projektová Kalkulačka používa súbory cookies za účelom zabezpečenia jej ľahšieho používania a vyhodnocovania.