nahlad

Tipy ako zabezpečiť vyššiu bezpečnosť pri práci s elektrinou počas rekonštrukcie

15.03.2022 Redakcia 2995 x 12 minutové čítanie

Rozhodnutie rekonštruovať svoj dom je veľké rozhodnutie, a hoci môže ísť o naozaj náročné obdobie, môže to byť aj poriadny nápor na vašu peňaženku.

Nakoľko môžu byť renovácie veľmi finančne náročné, je lákavé ušetriť pár stovák eur za fyzickú prácu a urobiť si niektoré práce sám. Hoci to môže pôsobiť ako skvelý nápad, vašou hlavnou prioritou by malo byť dodržiavanie zákonných noriem a bezpečnosti. Aj keď určite existuje veľa rôznych prác, ktoré zvládnete aj vo vlastnej réžii, prácu s elektrinou by ste mali radšej nechať na profesionálov.

V tomto článku vás prevedieme niektorými základnými bezpečnostnými postupmi, ktorých dodržanie vedie k úspešnej a bezpečnej renovácii. Poďme sa teda pozrieť na to, čo môžete urobiť, ako to môžete urobiť a čomu by ste sa mali naopak vyvarovať.

Čo si môžete urobiť aj sami?

Elektrina je niečo, čo potrebujeme a používame v našich každodenných životoch neustále. Vo všeobecnosti nepociťujeme pri jej užívaní žiadne problémy ani nebezpečenstvá, no svojpomocná oprava elektroinštalácie je niečo úplne iné. 

Aj kvôli rôznym platným normám sa odporúča, aby elektroinštalatérske práce vykonával profesionál. Pri práci s elektrinou si musíte dávať pozor nie len na to, aby zapojenie nebolo nebezpečné, ale aj aby nebolo nezákonné.

Čo môžete ako majiteľ domu a elektrikár-amatér urobiť aj sami:

  • Nainštalovať záhradné svetlá
  • Nainštalovať čerpadlá v jazierku
  • Nainštalovať batériové detektory dymu
  • Nainštalovať niekoľko samostatných solárnych svetiel
  • Vymeniť a prepojiť staré poistky, aj keď zvyčajne je lepšie, ak ich vymení elektrikár
  • Vymeniť žiarovky, ale uistiť sa, že používate správne dimenzované žiarovky, inak môže dôjsť k požiaru
  • Vyrezať otvory pre prenosné klimatizácie, ktoré by však mal pripájať iba elektrikár
  • Namontovať elektrickú rúru do kuchyne, ale nepripájať ju do siete
  • Vymeniť hnací remeň práčky

Čo by ste mali prenechať na profesionálov?

Ak práce, ktoré potrebujete vykonať zahŕňajú výrobu, inštaláciu, testovanie, údržbu, opravu, zmenu rozvodov, odstraňovanie alebo výmenu akéhokoľvek elektrického zariadenia, mali by ste zavolať profesionálne elektrikára. Po inštalácii a zapojení do siete sa zvyčajne máločo pokazí. 

To však neznamená, že pri neustálom používaní nenastane problém, alebo dokonca aj veľmi nebezpečné situácie a skraty. Je dôležité mať na pamäti skutočnosť, že aj obyčajné prehriatie vodičov môže spôsobiť požiar, takže zlá elektroinštalácia môže skutočne predstavovať veľké nebezpečenstvo.

Pri dohľade nad rekonštrukciou vášho domu by ste si mali uvedomiť, že existujú špecifické normy, ktoré sa vzťahujú na určité miestnosti, ktoré využívajú elektrickú energiu a vodu, ako sú napríklad kúpeľne, kuchyne a niektoré vonkajšie priestory, vrátane kúpeľov a bazénov. V týchto priestoroch je inštalácia a používanie elektrických zariadení regulovaná prísnejšie.

Kombinácia vody a elektriky dokáže spôsobiť závažné škody na majetku, zranenie jednotlivcov alebo dokonca aj ich usmrtenie. Neberte to na ľahkú váhu. Dávajte pozor aj na hromadenie prachu a nečistôt vo všetkých miestnostiach, pretože tie môžu zachytiť vlhkosť a spôsobiť elektrické nebezpečenstvo. Udržiavanie dobrého vetrania priestorov pomôže udržať priestory v suchu a znížiť riziko skratu, a následného požiaru v dome. 

Príklady prác, ktoré by ste mali radšej nechať na profesionálneho elektrikára:

  • Výmena vypínačov svietidiel
  • Výmena svietidiel so stropným ventilátorom
  • Inštalácia predlžovacieho káblu alebo napájacej dosky
  • Inštalácia alebo výmena umiestnenia napájacieho bodu 
  • Oprava alebo testovanie elektrických spotrebičov, ako sú ohrievače alebo elektrické kuchynské spotrebiče
  • Výmena zástrčky

Veci, ktoré by ste mali mať pod dohľadom

Ak pripravujete svoj dom na proces rekonštrukcie, ste v polovici tohto procesu alebo ho skoro ukončujete, a pripravujete sa na to, ako si budete opäť užívať svoj každodenný život, mali by ste mať pri práci s elektrickými káblami alebo spotrebičmi na pamäti niekoľko vecí. Poďme sa teda pozrieť na niekoľko všeobecných bezpečnostných tipov:

Snažte sa neohýbať žiadne vodiče, držte ich čo najrovnejšie. Okrem toho sa pokúšajte inštalovať ich tak, aby vám nezavadzali a aby ste o nich nezakopávali. Nielenže by ste si mohli spôsobiť úraz, ale môžete ich aj poškodiť alebo znefunkčniť.

Nikdy nepoužívajte napájacie dosky alebo predlžovacie káble vonku, ak na to nie sú špeciálne určené. Kontakt s dažďom, alebo extrémnym slnečným žiarením môže spôsobiť poškodenie a možno aj požiar. 

Oboznámte sa so skrinkou s poistkami. Niekedy, keď dom spotrebuje viac energie, ako dokáže zvládnuť, dôjde k vypnutiu poistiek. Predtým ako budete volať elektroinštalatéra sa pozrite do skrine s poistkami a skontrolujte, či nie sú niektoré vypínače vypnuté. Ak je to tak, potiahnite ich smerom nahor a obnovte tak napájanie domu.

Počas rekonštrukcie domu sa nevyhnutne vyskytnú obdobia, počas ktorých sa budete musieť vyrovnať s čiastočnými alebo úplnými výpadkami elektriny. Ak chcete minimalizovať prerušenie činností, ako je napríklad varenie alebo kúpanie, snažte sa načasovať práce na čas, kedy to bude najmenej narúšať vašu rutinu.

V domoch, ktoré majú viac ako 50 rokov, by mala byť elektroinštalácia kompletne vymenená. Novšie technológie, o ktorých sa v tej dobe ani neuvažovalo, majú zvýšené nároky na energiu a staršie vedenie má izoláciu, ktorá s postupom času degraduje. Pri tejto kombinácii hrozí, že vo vnútri steny, alebo kľudne hocikde inde, dôjde k požiaru.

Inštalácia stropného príslušenstva si vyžaduje využitie rebríka. Dajte si pozor na výber správneho rebríka, aby nedošlo k úrazom. Ľudia si v interiéri veľmi často volia veľmi krátke rebríky a následne z nich padajú, pretože vylezú príliš vysoko a rebrík sa stane nestabilným. Aby ste boli v bezpečí, nikdy nestúpajte vyššie ako na druhý schod zhora. Pri vonkajších prácach by nemal mať rebrík sklon väčší ako 75 percent. Dobrým zvykom je mať koniec rebríka vo vzdialenosti pol metra až meter od steny, o ktorú sa rebrík opiera.

Bezpečnosť pri práci s elektrinou sa pri rekonštrukcii vťahuje aj na vašu rodinu. Obzvlášť pozorný by ste mali byť vtedy, ak máte deti alebo domáce zvieratá, ktoré nemusia mať predstavu o hroziacich nebezpečenstvách odkrytých elektrických káblov. Medzi ďalšie problémy, s ktorými sa môžete stretnúť pri renovácii domov postavených v minulom storočí, je rozvírenie prachu a plesní, ktoré môžu obsahovať nebezpečné látky. Tieto látky sa ľahko dostanú do vzduchu pri vykonávaní elektroinštalatérskych prác a po vdýchnutí môžu byť mimoriadne škodlivé.

Záver

Tento zoznam ani zďaleka neobsahuje všetky body a veci, na ktoré by ste si mali dať pozor, no aj týchto pár bezpečnostných tipov vám pomôže výrazne zabrániť mnohým bežným chybám, ktoré môžu pri renovácii domu spôsobiť bezpečnostné problémy. Ak si nie ste niečím istý, radšej si najmite služby profesionála.

 

Autor fotky: Ksenia Chernaya na Pexels

Chyba

close
close
close
close
close
close

Projektová Kalkulačka používa súbory cookies za účelom zabezpečenia jej ľahšieho používania a vyhodnocovania.