nahlad

Ako zvýšiť bezpečnosť vašej záhrady?

17.05.2022 Redakcia 2524 x 11 minutové čítanie

Je skvelé vlastniť elegantný, dobre navrhnutý dom, ktorý zapôsobí na každého, kto ide okolo, no ešte dôležitejšie je vlastniť bezpečný domov. Vo vašom dome sa nachádza majetok, na ktorom ste tvrdo pracovali, a ľudia, ktorých máte radi. Preto je dôležité, aby ste mali odolné uzamykacie systémy ale aj iné bezpečnostné systémy, ako sú napríklad kamery alebo poplašené zariadenia.

S rastúcou mierou kriminality sa stáva nebezpečnou aj vaša záhrada, ktorá môže slúžiť ako vstupná brána do vášho domu. To je dôvod, prečo zvýšenie zabezpečenia vašej záhrady môže navýšiť bezpečnosť vášho domova ako celku. Poďme sa teda pozrieť na nenáročné spôsoby, ako zvýšiť ochranu svojej záhrady a domu.

Príjazdová cesta

Nasypte na svoju príjazdovú cestu a všetky chodníčky, ktoré vedú okolo domu štrk, aby ste počuli každého kto sa bude k domu približovať. Vďaka tomu bude každý pokus o útek, najmä s nakradnutými predmetmi, veľmi pomalý.

Odolné oplotenie

Otvorená záhrada bez oplotenia nielenže umožňuje ľuďom vidieť, čo sa v nej nachádza, no dáva im aj možnosť priblížiť sa k vášmu domu, čo môže byť veľkou výhodou pre zločincov, ktorí sa budú chcieť vlámať do vášho domu. Vysoký a kvalitný plot môže zlodejom značne sťažiť prístup do vašej záhrady, no aby bol dostatočne účinný, musí byť pevný a odolný.
Dobrou správou je, že vďaka moderným technológiám je vysoko odolné oplotenie cenovo dostupnejšie, ako kedykoľvek predtým. Takéto ploty sú vyrobené z vinylu alebo kovov, ako je napríklad hliník či železo. Tento typ oplotenia vám nezhnije a vyžaduje si od vás minimálnu údržbu, čo znamená, že vás majetok ochráni po dobu mnohých rokov. Tieto ploty viete kúpiť v rôznych štýloch a farbách, preto sa nemusíte obávať toho, že nebudú esteticky ladiť k vašej záhrade, či domu.
Ak už oplotenie záhrady máte, skontrolujte všetky medzery a vymeňte zlomené alebo chýbajúce panely. To nielenže zabráni zlodejom a vandalom v ľahkom prístupe do vašej záhrady, no taktiež ukáže každému, kto vás sleduje, že sa o svoju záhradu a dom dobre staráteAk žijete v obzvlášť nebezpečnej lokalite môžete na vrch plota umiestniť ostnatý drôt, kvôli ktorému bude plot takmer nemožné preskočiť. Blízko pri plote pestujte ostatné rastliny, ako je napríklad trnka, cezmína alebo berberis. Týmito prekážkami ešte viac odradíte zlodeja od toho, aby sa dostal do vašej záhrady práve cez plot.

Odstráňte všetky predmety, na ktoré sa dá vyšplhať

Rebríky a odpadkové koše môžu zlodeji a vandali použiť na to, aby sa dostali do vašej záhrady alebo domu. Ak ich už máte nezabezpečené, je dôležité, aby ste ich umiestnili na nejaké miesto, kde ich nebude vidno. Najlepšie urobíte ak ich zabezpečíte tak, aby sa s nimi nedalo bez námahy pohnúť.

Bezpečnejšie garáže

V typickej garáži sa nachádza množstvo cenných predmetov, od auta až po drahé náradie alebo iné elektrické spotrebiče. Okrem toho sú zvyčajne menej zabezpečené ako domy, a preto sa stávajú hlavným cieľom mnohých príležitostných zlodejov. Z tohto dôvodu, by ste mali vždy investovať do vysoko-kvalitného uzamykacieho systému pre vašu garáž. 

Obzvlášť bezpečný môže byť kombinovaný systém zámkov a pák. Účinným odstrašujúcim prostriedkom sú bezpečnostné kamery, snímajúce čisto garáže. Bezpečnostné kamery by ste mali umiestniť aj v iných častiach svojej záhrady. Pre mnohých zlodejov sú odstrašujúce, a pritom nemusia byť ani funkčné.

Záhradné osvetlenie

Zločinci a zlodeji radi pracujú pod rúškom tmy, takže inštalácia automatizovaného záhradného osvetlenia ich môže odradiť. Bezpečnostné osvetlenie vybavené pohybovými senzormi sa zapne vždy, keď niekto prejde okolo, a dá sa nastaviť tak, aby fungovalo iba v nočných hodinách. Bezpečnostné osvetlenie je veľmi populárnou voľbou pre komerčné priestory, ale aj domy a záhrady. V mnohých prípadoch je lacnejšie ako si myslíte.

Skladujte drahé záhradné predmety v bezpečí

Pri veľkých konštrukciách, záhradnom nábytku alebo ozdobách môže dobre osadená kotva zabezpečiť, aby sa s tými predmetmi nedalo jednoducho manipulovať. To znamená, že ich nikto len tak nevezme preč. Zvyčajne budete musieť tieto predmety pripútať alebo priskrutkovať k trvalému kolíku v zemi. Ľahší záhradný nábytok alebo gril by ste mali vždy uložiť z dohľadu a zamknúť. Najlepšie je preto mať nejaký vonkajší záhradný sklad.
Bicykle by mali byť tiež odložené mimo voľného dohľadu, čím zabezpečíte, že príležitostný zlodej nebude mať šancu sa ich len tak jednoducho zmocniť. Ak chcete, aby boli ešte vo väčšom bezpečí, nechváľte sa ich vlastníctvom na sociálnych sieťach.
Ak vo svojom záhradnom jazierku chováte drahé druhy rýb, ako sú napríklad kapry koi, zvážte ich mikro-čipovanie alebo umiestnenie chovateľského pletiva nad jazierkom, čím zabránite ich jednoduchému odcudzeniu.
Vaša kôlňa môže slúžiť na uloženie čohokoľvek, od drahého záhradníckeho vybavenia, bicyklov až po elektrické náradie, ktoré chcete niekam bezpečne uložiť. Svoju kôlňu by ste mali pripevniť k zemi, alebo stene domu. Okrem toho na nej vymeňte zámky za niečo bezpečnejšie a pozrite sa aj na pánty na dverách.

Zabezpečte svoje rastliny

Prekvapivo veľa ľudí zisťuje, že cieľom vlámaní je častokrát samotná záhrada. Kradnú sa lavičky, sochy, rastliny a dokonca aj terasové dosky. Niektorí zlodeji sú takí drzí, že si so sebou prinesú nástroje na odstraňovanie stromov alebo ťažkých predmetov. Ak máte vo svojej záhrade vzácne a drahé druhy rastlín, môžu sa stať atraktívnym cieľom pre zlodejov. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako môžete svoje rastliny ochrániť pred krádežou.
Pre mnohých je lákavé kúpiť si už veľké vypestované rastliny a jednoducho ich zasadiť do svojej záhrady. Bezpečnejšie však je použiť semená alebo malé sadenice, ktoré sa oveľa hustejšie a pevnejšie zakorenia do pôdy vo vašej záhrade, čo zlodejom sťaží ich rýchle odstránenie.
Niektorí zlodeji sa zameriavajú na závesné črepníky alebo rastliny umiestnené v črepníkoch. Ak môžete, majte na záhrade, čo najťažšie črepníky a rastliny, s ktorými sa nebude dať ľahko manipulovať. Ťažké črepníky alebo črepníky nepohodlných tvarov sú dobrou voľbou. Ak máte závesné kvetináče upevnite na nich zámok.
Pridaním vysokokvalitného oplotenia vyrobeného z odolných nových materiálov, zvýšením bezpečnosti vašej garáže alebo inštaláciu bezpečnostných kamier alebo záhradného osvetlenia prepojeného s pohybovými senzormi, či ďalšími uvedenými spôsobmi, môže byť exteriér vášho domova a záhrada oveľa bezpečnejším priestorom, ako kedykoľvek predtým. Vďaka všetkým týmto ochranným opatreniam, môžete v konečnom dôsledku ušetriť svoj čas, vyrušenie ale aj náklady spojené s vlámaním alebo vandalizmom.

Chyba

close
close
close
close
close
close

Projektová Kalkulačka používa súbory cookies za účelom zabezpečenia jej ľahšieho používania a vyhodnocovania.