nahlad

Ako premeniť svoj domov na energeticky efektívnejší?

27.06.2022 Redakcia 867 x 11 minutové čítanie

Vylepšenie svojho domu na energeticky efektívnejší dom sa oplatí z dvoch veľkých dôvodov. Po prvé, takéto úpravy vám môžu pomôcť dlhodobo znížiť náklady na energie a iné vysoké účty. Úspora energie v domácnosti okrem toho môže znížiť váš celkový dopad na životné prostredie a našu planétu.

Majte na pamäti, že tieto projekty nie je potrebné realizovať všetky naraz a ihneď. Tento zoznam môže byť súčasťou dlhodobého prechodu k tomu, aby bol váš domov energeticky efektívnejší. Poďme sa teda pozrieť na 9 spôsobov, ako zvýšiť energetickú efektívnosť vášho domu.

9 vylepšení domácnosti, ktoré sa oplatia

Nasledujúce nápady na vylepšenie vašej domácnosti, vám nielenže ušetria finančné náklady, ale aj zvýšia hodnotu vášho domova v priebehu času. 

Skôr ako sa pustíte do nasledujúcich inovácií, zistite na aké stimuly máte nárok. Veľká časť spoločností predávajúcich elektrospotrebiče ponúka zľavy na recykláciu starých spotrebičov, niektorí poskytovatelia zelenej energie ponúkajú svojim klientom stimulačný podporný balík a podobne.

1. Opravte alebo vymeňte svoju strechu

Vaša strecha musí vydržať nápor sezónnych zmien počasia, od horúceho letného slnka až po mrazivé zimné teploty a nánosy snehu. Ak je vaša strecha staršia ako 20 rokov, je na čase ju vymeniť. Okrem toho, by ste ju mali vymeniť, ak je netesná, ak si všimnete chýbajúce šindle alebo sú šindle popraskané, či zvlnené. 

Po odstránení starých šindľov zvážte použite materiálov ako je hlina alebo plech, namiesto tradičného asfaltu. Tieto materiály pomôžu odrážať teplo lepšie, nebudú ho absorbovať, čím prirodzene udržia nižšiu teplotu vo vašom dome. Ak nemusíte, alebo nechcete, svoju strechu kompletne vymeniť, skúste pridať chladivý strešný náter, ktorý pomôže odrážať teplo.

2. Pridajte ďalšiu vrstvu izolácie

Žiadna zo zmien, ktoré vykonáte na streche, nezlepší energetickú účinnosť domu, pokiaľ nemáte kvalitnú izoláciu celého domu. Uistite sa, že všetky časti vášho domova, ako je podkrovie alebo pivničné priestory, sú správne izolované. Vďaka tomu udržíte chladný alebo naopak teplý vzduch vo vnútri, znížite svoje náklady na vykurovanie alebo chladenie, a zlepšíte celkovú úroveň pohodlia vo vašom dome.

3. Izolujte svoju podlahu

Až 15% zo všetkého strateného tepla sa stratí cez prízemie vášho domu. Aby ste tomu zabránili, mali by ste ho dostatočne izolovať. Vo vyšších poschodiach nie je izolácia podlahy až taká potrebná, no ak sa miestnosť nachádza nad nevykurovaným priestorom, ako je napríklad garáž, môže byť izolácia podlahy prospešná

Zistite aký typ podlahy máte. Rovnako ako v prípade stien, aj v prípade podlahy, potrebujete vedieť, aký typ podlahy máte, aby ste vedeli vybrať správny druh izolácie. Podlahové drevené dosky sa zvyčajne nachádzajú na nosníkoch nad prázdnym priestorom. Tieto podlahy môžu byť izolované pomocou pevných dosiek, minerálnej vlny alebo striekanej penovej izolácie. V prípade kamenných alebo betónových podláh sa zvyčajne umiestňuje vrstva pevnej izolácie na ich povrch.

4. Vymeňte staré spotrebiče

Energeticky efektívna modernizácia domácnosti sa nezaobíde bez výmeny starých spotrebičov. Uistite sa, že poznáte predpokladanú životnosť spotrebičov, ktoré vo svojej domácnosti máte, nakoľko ku koncu svojej životnosti sa môžu stať energeticky menej efektívnejšie. Chladničky, práčky a sušičky sú spotrebiče, ktoré sú na vrchole rebríčka najvyššej spotreby energie. Podľa potreby ich vymeňte, no nezabudnite sledovať ich energetickú účinnosť, ktorú nájdete na každom produkte. Primárne voľte spotrebiče triedy A.

5. Vymeňte alebo utesnite okná a dvere

Ak sú vaše súčasné okná staršie ako dve desaťročia, zvážte ich výmenu za efektívnejšie modely. Zamerajte sa na zvýšenie energetickej efektivity svojich starších jedno-sklených okien. Ak sa pustíte do kompletnej výmeny okien, hľadajte modely s minimálne dvojitým zasklením a u-koeficientom 0,22-0,23. Čím nižší je tento koeficient, tým lepšie budú izolačné vlastnosti daného okna. Výmenu okien v žiadnom prípade nepodceňujte. Okná sú veľkým zdrojom nevhodného využitia energií, ktorý môže dosiahnuť hodnotu 10% až 25% z vášho účtu za energie.

6. Ochrana pred prievanom

Hoci je riadené vetranie dôležité na to, aby ste zabránili vysokej vlhkosti alebo kondenzácii vo vašom domove, nekontrolovaný prievan plytvá teplom a energiou. Svojpomocne si môžete vyrobiť predmety na utesnenie okien alebo dverí, alebo môžete takéto izolačné predmety kúpiť v rôznych predajniach. Utesnite aj nepoužívané kľúčové dierky, alebo dieru na poštu vo vchodových dverách.

7. Voľte energeticky úsporné osvetlenie

Chcete sa do nejakého projektu, ktorý zvýši energetickú účinnosť vašej domácnosti, pustiť už dnes? Jednoduchou a energeticky efektívnou inováciou, ktorú zvládnete aj sami, je výmena všetkých žiaroviek za modely LED. LED žiarovky dokážu spotrebovať až o 90% menej energie, ako štandardné žiarovky a vydržia aj 15-krát dlhšie.

75% spotrebovanej energie (zo žiaroviek) sa spotrebuje, keď sú staré neefektívne žiarovky vypnuté. Ak ste ich teda už dávno nevymenili, teraz je ten správny čas. Priemerný dom má približne 45 žiaroviek, pričom 60% z nich nie je energeticky efektívnych. Viete koľko peňazí dokážete touto jednoduchou zmenou ušetriť v účtoch za elektrinu?

8. Nainštalujte stropné ventilátory

Ak máte zapnutú klimatizáciu a stropný ventilátor naraz, môžete termostat znížiť až o 2 stupne, pričom vôbec nestratíte komfort spojený s predvolenou teplotou. Stropné ventilátory robia oveľa viac ako len hýbu s chladným vzduchom v letných mesiacoch. Počas chladnejšieho počasia dokážu šetriť energiu tak, že budú cirkulovať horúci vzduch, ktorý stúpa k stropu a fúkať ho naspäť nižšie do miestnosti.

9. Vymeňte vykurovacie, chladiace a vodné systémy

Vylepšenie domácnosti, ktoré sa jednoznačne oplatí, spočíva v inštalácii nového ohrievača vody. Elektrické ohrievače vody s elektrickým čerpadlom sú teraz dostupné u všetkých veľkých výrobcov ohrievačov vody, vďaka čomu je pomerne jednoduché si ich vybrať. 

Ak je váš vykurovaco-chladiaci systém starší ako 10 rokov, alebo nedokážete vo svojom domove udržať príjemnú teplotu, zvážte investíciu do novej jednotky, ktorá bude mať certifikát energetickej účinnosti

Ďalším jednoduchým a cenovo výhodným spôsobom zvýšenia energetickej účinnosti vášho domova je inštalácia moderného termostatu, ktorý automaticky vypne alebo prestaví vykurovanie alebo chladenie počas noci, alebo doby, kedy sa budete zdržiavať mimo domova. Tieto termostaty sú síce o niečo drahšie ako klasické termostaty, no znížia váš účet za energie.


Ak ste ochotný urobiť ešte väčšiu investíciu, nainštalujte solárne panely. Existujú významné stimuly pre majiteľov domov, ktorí sa rozhodnú nainštalovať na svoj dom solárne panely. Počas životnosti systému solárnych panelov môžete ušetriť desaťtisíce eur.

 

Autor fotky: Singkham

Chyba

close
close
close
close
close
close

Projektová Kalkulačka používa súbory cookies za účelom zabezpečenia jej ľahšieho používania a vyhodnocovania.