nahlad

Tipy ako premeniť podkrovie na obytný priestor

13.04.2022 Redakcia 1120 x 10 minutové čítanie

Či už vaša rozrastajúca sa rodina testuje priestorové limity vášho domu, alebo si len chcete užiť nádherný výhľad z najvyššie umiestnenej spálne v dome, prestavba podkrovia predstavuje jedinečný spôsob, ako získať priestor navyše bez toho, aby ste museli niečo skutočne pristavať.

Prestavby podkrovia si vyžadujú veľa premýšľania a úsilia, vďaka čomu ale môžete dosiahnuť požadovaný priestor aj napriek limitáciám spôsobeným štrukturálnymi faktormi domu, zvláštnymi konfiguráciami a stavebnými normami. 
Väčšinu z týchto prekážok dokážete prekonať, ak budete premenu podkrovia dôkladne plánovať. Nasledujúce tipy môžete použiť ako návod na to, ako premeniť podkrovie na ďalší obytný priestor.

1) Vypracte svoje podkrovie

Ak je vaše podkrovie miestom, ktorému sa skôr vyhýbate, venujte nejaký čas oboznamovaniu sa s priestorom a postarajte sa o všetky záležitosti, ktoré by mohli predstavovať problém pre nadchádzajúcu prestavbu. Pri kontrole podkrovia hľadajte stopy po hlodavcoch, vytopení alebo plesniach. Uistite sa, že komín ani vetracie otvory nevyžadujú žiadnu ďalšiu pozornosť alebo úpravu.

2) Potvrďte, že máte potrebné miesto 

Medzi najdôležitejšie otázky, ktoré si musíte zodpovedať predtým ako sa pustíte do prestavby podkrovia je, či spĺňate rozmery stanovené stavebnými normami. Izba musí byť dostatočne veľká a strecha musí byť vo väčšine podkrovia dostatočne vysoká na to, aby ste sa tam mohli bez problémov pohybovať. Ak váš strop nie je dostatočne vysoký, je možné zvýšiť líniu strechy vášho okna, alebo pridať strešné okno pre ďalšiu výšku.

3) Zistite či máte strešné krokvy alebo väzníky

Spôsob, akým je vaša strecha orámovaná, bude hrať dôležitú úlohu pri určovaní, či je prestavba podkrovia možná alebo nie. Krokvy sú dlhé kusy reziva, ktoré sa na každej strane zvažujú od vrcholu strechy. Pozdĺž vrcholu a medzi každou sadou krokiev je drevená doska, ktorá sa nazýva hrebeňový nosník a tiahne sa po celej dĺžke strechy.

Hoci krokvy nechávajú viac priestoru medzi podlahou a stropom podkrovia, strešné väzníky sa v posledných rokoch stali obľúbenejšími kvôli ich vyššej všestrannosti a nižšej cene. Zatiaľ čo strešné krokvy sú zvyčajne konštruované na mieste, strešné väzníky sú prefabrikované konštrukcie vyrobené z menších dosiek, ktoré sú navzájom prepojené šnúrami a popruhmi.

Strešné väzníky zvyčajne znižujú výšku stropu podkrovia, preto ich prítomnosť pravdepodobne veľmi skomplikuje premenu podkrovia na obytný priestor, ktorý bude v súlade so stavebnými normami.

4) Uistite sa, že je podkrovie prístupné

Aké schodisko vedie do podkrovia? Mnohé podkrovia sú vybavené sťahovacím schodmi alebo strmými a úzkymi schodiskami. Ak však chcete svoje podkrovie premeniť na obytný priestor, potrebujete tam iné schodisko, ktoré bude zodpovedať všetkým stavebným normám a zákonom platným v danej oblasti. 

5) Poraďte sa so stavebným projektantom

Akékoľvek zmeny, ktoré vykonáte vo svojom podkroví, ovplyvnia celý dom. Preto by ste sa na túto renováciu mali pozerať z komplexného uhla pohľadu. Aj keď vám dodávateľ môže pomôcť nájsť nosné steny v podkroví, aby sa uistil, že navrhované zmeny neznížia výšku strechy, mali by ste sa poradiť so statikom alebo projektantom. Tento typ odborníka dokáže určiť dôsledky vašej vysnívanej zmeny pre zvyšok domu.

6) Skontrolujte podlahy

Mnohé podkrovia jednoducho nemajú dokončené podlahy. Väčšina podláh je urobená tak, aby podopierala stabilné zaťaženie (predmety, ktoré sa sami od seba nehýbu) a nie ľudí alebo domáce zvieratá. Vždy môžete pridať trámy a doplniť podkladová podlahu, ktorá bezpečne udrží ľudí. V mnohých prípadoch však týmto spôsobom zvýšite výšku podlahu a budete musieť umiestniť nové schodisko.

Každý dom je však jedinečný a nie je isté, že vylepšenie podlahy bude komplikovaným krokom. Okrem toho, ak bol váš dom postavený v posledných rokoch, podkrovie by malo byť dokončené aj s hotovou podlahou, ktorá bude vyhovovať stavebným normám.

7) Stanovte si rozpočet

Dokončenie podkrovia je nákladný projekt s mnohými potenciálnymi neočakávanými nákladmi. Majitelia domov zvyčajne zaplatia pri premene podkrovia na obytný priestor do 200 eur za štvorcový meter. Cena prestavby na funkčnú spálňu závisí od množstva faktorov a nedajú sa tak jednoducho odhadnúť. Ak by ste chceli v podkroví urobiť domácu kanceláriu, bude to pravdepodobne lacnejšie, ako premena podkrovia na ďalšiu spálňu.

8) Pridajte izoláciu

Klasické podkrovie je určené na skladovanie vecí, pričom stavitelia tu neuplatňujú rovnaké opatrenia na reguláciu teploty, ktoré prijímajú v obytných priestoroch. Vaše nedokončené podkrovie si pravdepodobne bude vyžadovať doplnenie izolácie, ktorá vám pomôže udržať miestnosť chladnejšiu v letných mesiacoch a teplejšiu v zime. Ak si nie ste istý, čo musíte urobiť, aby sa dalo v prerobenom podkroví celoročne fungovať, obráťte sa na spoločnosť, ktorá sa špecializuje na izolovanie podkrovia.

9) Zabezpečte správnu ventiláciu a reguláciu teploty

Ak chcete vytvoriť určitú úroveň pohodlia, ktorá bude porovnateľná s inými miestnosťami v dome, budete musieť nájsť spôsob, ako zastaviť tepelné straty v zime a udržať miestnosť v chlade počas horúcich mesiacov. Pre správne vetranie podkrovia budete musieť nechať priestor o veľkosti aspoň 2,5 centimetra medzi izoláciou a strešným podkladom. V opačnom prípade môže dôjsť k hromadeniu tepla a poškodeniu strechy.

Keďže je podkrovie najvyššie položenou miestnosťou v dome, zhromažďuje všetko teplo, ktoré do neho stúpa z nižších poschodí, a preto je pri väčšine prestavieb nevyhnutné umiestniť v podkroví efektívnu klimatizáciu. Uistite sa, že váš ventilačno-klimatizačný systém zvládne ďalšiu miestnosť navyše. Okrem toho budete možno nútený pridať vetracie otvory.

Z dlhodobého hľadiska ušetríte peniaze, ak tieto opatrenia vykonáte pred začatím akýchkoľvek iných úprav. Je podstatne komplikovanejšie dosiahnuť pohodlnú reguláciu teploty po dokončení celej prestavby a všetkých prác.

10) Buďte kreatívny

Priestorové a štrukturálne obmedzenia podkrovia znamenajú kreatívne riešenie rôznych problémov. Ak pracujete so šikmými stenami a inými dizajnovými zvláštnosťami, budete musieť byť dostatočne kreatívny. Využite jedinečný dizajn vášho podkrovia pomocou vstavaného nábytku alebo skladovacích regálov, či stolom pod šikmým stropom.

11) Pochopte energetické dôsledky vašej strešnej krytiny

Pri regulácii teploty podkrovia bude hrať veľkú úlohu charakter vašej strešnej krytiny. Ak môžete, zvážte použitie svetlých strešných šindľov, ktoré budú odrážať slnečné svetlo. Tmavé šindle absorbujú teplo zo slnka, čím zvyšujú teplotu podkrovia a náklady na jeho chladenie.

Chyba

close
close
close
close
close
close

Projektová Kalkulačka používa súbory cookies za účelom zabezpečenia jej ľahšieho používania a vyhodnocovania.