nahlad

Čo potrebujete vedieť predtým, ako sa pustíte do renovácie sprchového kútu

07.03.2022 Redakcia 1195 x 11 minutové čítanie

Sprcha je miesto, kde začíname, a mnohí aj končíme, svoj deň. Od doby kedy bol sprchový kút lemovaný stenami vane a zahalený do vlhkého závesu sme sa však už posunuli. Poďme sa preto pozrieť na to, ako spojiť funkciu a štýl tohto dôležitého miesta v našich domovoch.

Sprchové kúty, miesto kde sa môžete veľmi rýchlo umyť, sa vyvíjali veľmi rýchlo. Ich vybavenie sa  môže podobať aj luxusným kúpeľom. Čo ak by ste mali vo vlastnej kúpeľni parnú sprchu s farebnými svetlami a reproduktormi?
Niet divu, že voda použitá na umývanie tvorí až 17 percent bežného účtu za vodu v domácnostiach. Táto vysoká spotreba viedla k vývoju novej generácie sprchových hlavíc navrhnutých tak, aby lepšie využívali menšie množstvo vody. 

Termostatické ventily prekonali šok z teplotných výkyvov, odhalené stúpačky sa stali dizajnovým prvkom a panely z bezrámového skla púšťajú do spŕch prirodzené svetlo.

Pridajte vstavané výklenky, pre šampóny a sprchové gély, ručnú sprchu a vstavanú lavicu, a zrazu dostanete miesto, kde chcete tráviť veľa času. Ak túžite po niečom výnimočnejšom, zvážte telové spreje umiestnené na stenách, parnú sprchu a sálavé podlahové kúrenie.

Poďme sa teda pozrieť na to, čo by ste mali vedieť a zvážiť predtým, ako sa pustíte do obnovy vášho sprchového kúta.

Aký veľký by mal byť sprchový kút?

Jedným z cenovo dostupných a priestorovo efektívnych riešení na vytvorenie pekného sprchového kútu je použitie výklenku, kde sa pôvodne nachádzala vaňa, čo je zvyčajne meter x meter a pol. Dokonca aj priestor o veľkosti jeden meter štvorcový môže byť ideálnym miestom. Sprchový kút vôbec nemusí byť širší ako jeden meter.

Čo ak chcete tak veľkú sprchu, aby ste sa v nej pohodlne osprchovali aj dvaja naraz? Ak máte k dispozícii aspoň meter a pol na dĺžku, potom môžete kľudne umiestniť sprchovú hlavicu na každý koniec sprchového kúta. 

Ak je to možné, umiestnite ovládací panel na stranu, ktorá je bližšie k východu zo sprchového kúta, vďaka čomu budete môcť zapnúť vodu bez toho, aby ste sa namočili. Okrem toho to vyzerá oveľa lepšie. Bez ohľadu na to, kam sa ich rozhodnete umiestniť, dajte si pozor na to, aby boli jednoducho dostupné aj vtedy, keď v sprchovom kúte nestojíte.

Kam umiestniť odtok?

Ak meníte svoj sprchový kút bez toho, aby ste menili jeho veľkosť a tvar, ušetríte veľa peňazí tým, že necháte odtok tam, kde je. A ak má pôdorys štandardnej veľkosti a tvaru, prefabrikovaná sprchová vanička, ktorá je naklonená smerom k odtoku vám tiež ušetrí čas a peniaze. Tieto vaničky sú vyrobené z pevného polyuretánu a pripevňujú sa priamo na obklady, vďaka čomu vyzerajú skvelo. Ak chcete odtok presúvať, pripravte si niekoľko stoviek eur.

Plánujte všetko dopredu. Prezrite si inštalatérsky plán so svojím dodávateľom a uistite sa, že sprchový ventil a sprchová hlavica sú v pohodlnej výške, ako aj všetko, čo budete potrebovať. 

Vhodne umiestnite držadlá, alebo kľudne aj pár držadiel, ktorý je praktický, ak sa rozhodnete umývať si len nohy. Ak máte dostatok priestoru nainštalujte si aj lavičku.

Ak je na vašom zozname aj parná sprcha, budete potrebovať dostatok miesta pre parné hlavice, káblové ovládače a generátor pary, ktoré sa budú nachádzať mimo sprchového kúta. Pre podlahové vykurovanie a najnovšie inteligentné ovládacie prvky môže byť potrebný väčší priestor pre všetky káble.

Dva spôsoby ako zvýšiť vode-odolnosť vašej sprchy

1. Maltové lôžko + hydroizolácia

Medený žľab vyrobený na mieru, ktorý je vyplnený hrubým maltovým lôžkom, poskytuje stabilný podklad pre dlaždice. Najprv je však potrebné pokryť maltové lôžko dvoma vrstvami dvojzložkovej tekutej hydroizolačnej membrány a steny potrieť riedidlom - dvakrát. S čakaním trvá tento proces 3 dni, no ak to vykonáte správne, nemusíte sa obávať toho, že by vám voda tiekla pod kachličky.

2. Penové komponenty

Samozrejme, že existuje aj jednoduchšia voľba. V špecializovaných obchodoch dokážete nájsť penové komponenty určené na montovanie, ktoré sú pokryté vodotesnou kompatibilnou veľmi tenkou membránou. Vďaka tomuto materiálu je celý proces veľmi jednoduchý a sprchový kút o veľkosti meter krát meter môžete mať hotový za 6 hodín. Následne začnete s kladením obkladačiek.

Odtoky

Je jednoduchšie obkladať dlaždice v pravom uhle okolo štvorcového okraja odtoku, ako orezávať dlaždice, aby sadli ku kruhovému odtoku. Lineárne odtoky v štýle žľabu vyžadujú, aby sa podlaha sprchy jedným smerom mierne zvažovala a najčastejšie sa ukladajú pozdĺž zadnej steny sprchy. 

Veci, na ktoré by ste mali myslieť

Aby podlaha v sprchovom kúte sedela v jednej rovine so zvyškom kúpeľne, musí byť rám pod sprchovou vaničkou znížený alebo podlaha mimo sprchového kúta musí byť vyvýšená. Nezabudnite na to, že hlavica sprchy, a všetky ostatné trysky, by mala smerovať preč od dverí. 

Sprchové armatúry

Zatiaľ čo sprchhové hlavice môžu byť kvalitné a nemusia byť extrémne drahé, počítajte s investíciou do kvalitných ventilov, ovládacích prvkov a dokonca aj povrchových úprav.

1. Na váhe záleží

Teleso ventilu z liateho bronzu alebo mosadze vydrží dlhšie a celkovo spôsobí menej problémov. To isté platí aj pre ostatné armatúry. Lakovaný plast neváži a ani nevydrží toľko ako masívna mosadz s galvanickým povrchom. Ventily s keramickými kotúčovými kartušami sú ďalšou vhodnou voľbou. Tieto ventily totižto stabilne odolávajú drsným materiálom, ktoré môžu pretekať potrubím.

2. Dajte si záležať na výbere sprchovej hlavice

Hľadajte sprchové hlavice s ľahko čistiteľnými silikónovými dýzami, ktoré sú zamerané na čo najväčšie pokrytie, a ktoré majú ovládacie prvky jednoduché na používanie. Najlepšie sprchové hlavice používajú reguláciu prietoku s kompenzáciou tlaku, aby bol prúd vody plnší. Môžu na to používať infúziu vzduchu, pohyb v štýle stierania okien, vytváranie krížových vzoroch alebo špirálového prúdu vody. Telo sa dá vďaka týmto technikám oklamať a vy máte pocit, že na vás padá silný dážď.

Nastavenie intenzity prúdu vody je ďalšou s dobrých vymožiteľností. Intenzita môže byť veľmi jemná, ako poprašok, až veľmi silná. Dažďové sprchy sú navrhnuté tak, aby zasiahli najskôr vrch hlavy, ale nepredpokladajte, že cez nich pretečie viac ako vody.

3. Termostatický ventil vám poskytne väčšiu kontrolu

Termostatický ventil je väčšia investícia, no ponúka vám veľkú bezpečnosť a pohodlie, ktoré štandardný tlakový ventil nedokáže dosiahnuť. Vďaka štandardnému tlakovému ventilu môžete síce zabrániť obareniu horúcou vodou, ak niekto spláchne záchod počas toho ako ste v sprche, no neponúka vám jednoduché alebo spoľahlivé nastavenie teploty vody. Termostatické ventily majú dva ventily, jeden na objem vody, druhý na teplotu. Ten druhý môžete jednoducho nastaviť a zabudnúť na neho keďže bude teplotu vody automaticky prispôsobovať vašim preferenciám.

Autor fotky: Max Vakhtbovych na Pexels

Chyba

close
close
close
close
close
close

Projektová Kalkulačka používa súbory cookies za účelom zabezpečenia jej ľahšieho používania a vyhodnocovania.