nahlad

Betónové podlahy a všetko čo o nich potrebujete vedieť

16.02.2022 Redakcia 1615 x 11 minutové čítanie

Či už ide o renováciu celého domu alebo modernizáciu špecifických prvkov v jednotlivých miestnostiach, nie je nič dôležitejšie ako podlaha, ktorú zvolíte. Nielenže má výrazný vplyv na estetiku a celkový vzhľad priestoru, ale ovplyvňuje aj funkčnosť a praktickosť vášho domova.

Betónové podlahy sa za posledných pár rokov stali jednou z najobľúbenejších možností pre majiteľov domov po celom svete, pretože materiál podlahy dokonale vyváži dizajn interiéru s jeho funkčnosťou. Nielenže sú betónové podlahy praktické, dajú sa aj veľmi ľahko prispôsobiť vašim konkrétnym požiadavkám. Ak sa chcete dozvedieť niečo viac o betónových podlahách, pustite sa do čítania tohto článku.
Ak uvažujete o inštalácii betónových podláh vo svojom dome, musíte v prvom rade pochopiť ich základné výhody a nevýhody.

Výhody betónových podláh

1) Odolnosť
Jednou z najvýznamnejších výhod betónovej podlahy je, že je neuveriteľne trvanlivá a odolná. Inými slovami, nedá sa tak jednoducho poškodiť. Preto, keď máte u seba doma betónové podlahy, nemusíte sa obávať toho, že ich poškodíte topánkami, pri presúvaní kusov nábytku ale dokonca ani toho, že váš domáci maznáčik môže povrch podlahy poškrabať. Jednoducho sa to nestane.

2) Udržateľnosť
Okrem toho je betónová podlaha jednou z najekologickejších dostupných možností vôbec. Väčšina domov dokonca má betónové podlahy pod svojim súčasným podlahovým materiálom. Ak to je skutočne tak, všetko čo musíte urobiť, je odinštalovať všetko, čo bolo umiestnené nad betónovou podlahou. Akonáhle to urobíte, musíte iba dokončiť vrchnú vrstvu. Využitím existujúcej betónovej dosky sa vyhnete potrebe používania nových materiálov.

3) Ekonomickosť
Betónová podlaha je jednou z
najekonomickejších možností, a to aj v prípade, že pod svojou aktuálnou podlahou nemáte betónový základ. Betón je veľmi lacný. Jednoduché vylepšenia sa dajú vytvoriť použitím rôznych odtieňov betónu. S trochu vyšším rozpočtom sa môžete dokonca rozhodnúť vytvoriť vysoko dekoratívny mramorový efekt.
Ak sa rozhodnete použiť betónovú dosku, ktorá už v dome je, budete potrebovať pridať iba relatívne tenknú vrstvu. Bez ohľadu na to, aký dizajn si vyberiete, môžete si byť takmer istý, že náklady budú oveľa nižšie, ako keby ste sa rozhodli montovať dlaždice alebo prírodný kameň. Okrem toho môže skúsený montážny tím na požiadanie replikovať vzhľad prírodného kameňa (ako je napríklad mramor, žula, bridlica) za oveľa nižšiu cenu ako by vás vyšiel skutočný materiál.

4) Jednoduchá údržba
Betónové podlahy
nevyžadujú veľa údržby, najmä v porovnaní s drevenými podlahami. V skutočnosti všetko, čo musíte urobiť je zapečatiť ich a navoskovať každých šesť až deväť mesiacov. Raz týždenne ich umyte mydlovou vodou. Pomôže vám to nielen v ochrane povrchu ale podlahe dodáte svieži vzhľad. 
Ak chcete aby vaša betónová podlaha vyzerala naozaj skvelo, zvážte inštaláciu základnej dosky, ktorá pomôže zabezpečiť to, aby mop nezanechával nič v štrbinách, kde sa podlaha stretáva so stenou. Pri dodržiavaní týchto minimálnych krokov údržby a správnej starostlivosti o vašu betónovú podlahu je takmer zaručené, že vám vydrží navždy.

5) Dlhovekosť
Ošetrovaná a udržiavaná betónová podlaha môže vydržať aj viac ako sto rokov. Jej životnosť je v porovnaní s inými podlahovými krytinami bezkonkurenčná. A čo viac, mnohí majitelia domov radi oslavujú históriu starých betónových podláh s vtipmi vzťahujúcimi sa na všetky praskliny.
Ak hľadáte odolný a zároveň sofistikovaný podlahový materiál, ktorý sa ľahko udržiava, potom je pre vás betónová podlaha ideálna. Žiaľ, ostatné možnosti (koberce, linoleum a iné mäkšie podlahové krytiny) môžu byť opotrebované oveľa skôr, ako váš dom bude potrebovať vážnejšiu rekonštrukciu.

Nevýhody betónovej podlahy

Pre mnohých je jediným negatívom betónových podláh skutočnosť, že sú tvrdé a v zimných mesiacoch (potencionálne) studené. Obe tieto obavy sa však dajú vyriešiť pomocou plošných kobercov.

Ak sa v konečnom dôsledku rozhodnete pre inštaláciu betónových podláh, budete sa chcieť uistiť, že sú správne nainštalované a utesnené, nakoľko by mohli byť citlivejšie na vlhkosť. Ak nie je podlaha správne nainštalovaná, kvapalina sa môže dostať do pórov betónovej podlahy, čo môže spôsobiť praskliny. Ak je však nainštalovaná správne, nebudete mať žiadne problémy.

Nemožno poprieť, že vnútorná betónová podlaha má oveľa viac výhod ako nevýhod. Okrem toho hladký, tvrdý povrch môže každej miestnosti v dome dodať neustály pocit čistoty.

Kde je vhodné realizovať betónové podlahy?

V minulosti sa betónové podlahy považovali za základné podlahy, ktoré by sa mali nachádzať iba v pivnici, technickej miestnosti alebo garáži. Tento názor sa však výrazne zmenil a betón sa považuje za jednu z najštýlovejších dostupných možností
Je to preto, že dekoratívne betónové podlahy sú dostupné v širokej škále farieb a textúrnych efektov, nielen v obyčajnej sivej forme. Z tohto dôvodu existuje veľká pravdepodobnosť, že sa betón môže stať aj vašou voľbou v nasledujúcich projektoch. 

Všetky domy môžu mať betónovú podlahu, ktorá im bude vyhovovať. Štýlovo však vyzerá najmä v domácnostiach s modernejším štýlom. Keď je betón vybrúsený a vyleštený vyzerá fantasticky v každej a jednej miestnosti.
To platí najmä vtedy, keď je betónová podlaha zdobená kobercami, atraktívnym nábytkom a príslušenstvom. Betónová podlaha môže byť perfektne doplnená odhalenými tehlovými stenami a detailmi z recyklovaného dreva. V mnohých prípadoch môže vyzerať ešte pôsobivejšie ako prírodný kameň alebo dlažba.

Kúpeľňa

V kúpeľni vyzerá betónová podlaha neuveriteľne, nakoľko jej dodáva éterický a vzdušný pocit. Vďaka svojej farbe a textúre môže táto hladká podlaha výrazne otvoriť celý priestor. Preto ak chcete vo svojej kúpeľni dosiahnuť presne tento typ atmosféry, siahnite po betónovej podlahe.

Kancelária

Ak máte domácu kanceláriu, betónové podlahy ponúknu tejto miestnosti priemyselnú sofistikovanosť. Betónová podlaha celkovo prináša serióznu, no zároveň štýlovú estetiku do každej miestnosti.

Kuchyňa a jedáleň

Z podobných dôvodov pôsobia betónové podlahy dobre aj v kuchyniach a jedálňach alebo miestnostiach, ktoré sú zvyčajne plné ľudí. Betónové podlahy dodávajú týmto miestnostiam dizajnový štýl, ktorý si vie každý majiteľ domu prispôsobiť podľa seba. Okrem toho je to vynikajúci materiál pre tieto miestnosti, pretože neprepúšťa vodu a väčšinu farbív, čo zaisťuje jeho jednoduchú údržbu.

Chyba

close
close
close
close
close
close

Projektová Kalkulačka používa súbory cookies za účelom zabezpečenia jej ľahšieho používania a vyhodnocovania.