nahlad

Ako sa psychicky pripraviť na rekonštrukciu?

23.02.2022 Redakcia 775 x 12 minutové čítanie

Rekonštrukcia nie je len o kladive a klincoch. Poďme sa preto pozrieť na tipy, ktoré vám pomôžu pripraviť vašu myseľ na túto neľahkú výzvu.

Keď získate kľúče od domu alebo bytu, ktorý sa chystáte renovovať, môžete pocítiť nutkanie pustiť sa priamo do toho, mávať bezhlavo kladivo, búrať steny a všetko vyhodiť. Ale bez ohľadu na silnú túžbu urobiť presne toto, by ste si mali sadnúť a vypracovať podrobný plán

Viacerí ľudia sa to museli naučiť tou ťažšou cestou, no vy sa môžete učiť na ich chybách. Ak na začiatku renovácie nemáte jasne stanovený plán, váš rozpočet a časový harmonogram sa bude počas celého procesu rekonštrukcie neustále meniť. S ohľadom na vyššie spomenuté myšlienky, sa poďme pozrieť na to, ako sa viete čo najlepšie pripraviť na tento proces.

1. Od začiatku myslite na koniec rekonštrukcie

Vizualizujte si to, ako má celý projekt vyzerať na konci. Začnite s rôznymi vizualizačnými nástenkami a zhromaždite si všetky fotografie a obrázky, ktoré vás inšpirujú

Vizualizačné nástenky sú oveľa viac ako obyčajný zoznam prianí. Umožňujú vám totiž skutočne vidieť, ako môže váš projekt vyzerať po dokončení. Nájdite si príklady trendov alebo nápadov, ktoré chcete nasledovať. Zvážte ako to robili iní ľudia, a ako dosiahli to, po čom túžite aj vy. Čo sa vám páči na konkrétnom dizajne? Čo by ste urobili inak? Kreativita podporuje kreativitu, takže ak sa inšpirujete, aj váš dizajn bude inšpiratívny.

Chcete, aby z vášho domova vyžaroval zábavný duch? Hľadáte priestor na hranie a rast mladej rodiny? Túžite si vytvoriť útočisko, kam budete môcť utiecť pred svetom? Venujte svojej renovácii nejaký zámer a plány sa vytvoria prirodzene.

2. Stanovte si čiastkové ciele a míľniky

Viete čo bude rozhodovať o úspešnosti vás ako “dizajnérov“ a celkovej úspešnosti vášho projektu?

Všetci chceme, aby sa neustále rekonštrukcie raz skončili, no vďaka čomu môžete dosiahnuť ich úspešné ukončenie? Kľúčové ciele, ktoré chcete dosiahnuť, by ste sa mali stanoviť ešte pred začatím projektu. Zabezpečíte tým tom že dodržíte finančný rozpočet aj časový harmonogram, ktorých sa budete chcieť držať.

Stanovte si všetky čiastkové ciele, ktoré chcete počas svojho projektu dosiahnuť. Projekt rekonštrukcie môže trvať naozaj dlho a ak vás motivuje iba konečný výsledok, môže byť pre vás ťažké držať si stabilné nadšenie a zápal. Čiastkové ciele vám umožnia osláviť míľniky, vidieť pokrok, ktorý dosahujete, vďaka čomu budete dlhšie motivovaný.

3. Buďte realistický

To, čo vidíte v televíznych reláciách nie je to, čo by ste mali očakávať v každodennom živote. Je ľahké a mimoriadne bežné, že ľudia podceňujú čas potrebný na renováciu. Preto, keď si budete tvoriť plán, mali by ste zvážiť všetky faktory ovplyvňujúce jej trvanie. Vyhraďte si aj čas na oddych. Rovnako myslite na to, že ak niečo robíte po prvýkrát pravdepodobne vám to bude trvať o niečo dlhšie.

Taktiež existuje veľa skrytých nákladov, ktoré vás môžu prekvapiť, takže nebuďte naivní. Keď sa dodávateľ opýta, či ste nechceli pridať ďalšie funkcie alebo iné vylepšenia, vždy si položte nasledujúcu otázku: Koľko vás to bude stáť a ako dlho to bude trvať? Je ľahké predpokladať, že vám dodávatelia dávajú túto možnosť navyše čisto zo svojej láskavosti, no je to vysoko nepravdepodobné. Zvyčajne iba chcú navýšiť faktúru, ktorú vám dajú na konci zaplatiť.

4. Stanovte si svoje základné priority

Ak rekonštruujete, musíte sa neustále rozhodovať. Vymeníte kuchynskú linku za lepšiu? Stoja tie dizajnové lampy za tú cenu? Máte zavolať dodávateľa alebo si to urobíte sami? A ak renovuje ako pár je veľmi pravdepodobné, že sa tieto rozhodnutia stanú predmetom horúcich diskusií - áno myslíme hádky.

Stanovte si priority, čo je pre vás dôležité. Na základe stanovených priorít dokážete uskutočňovať rozhodnutia rýchlejšie a s menším stresom. Môže vám pomôcť ak si napíšete zoznam želaní podľa priority. Myslite však na to, že bude musieť dochádzať ku kompromisu medzi vaším zoznamom priorít a finančným rozpočtom.

5. Poznajte svoje hranice

Neviete, čo všetko neviete. Áno, metódou pokus omyl sa dostanete na koniec, no získanie rady od profesionála vás dostane do cieľa rýchlejšie a hlavne lacnejšie. Nehovoríme, že si máte jednoducho na všetko nájsť dodávateľov a nechať ich urobiť všetku robotu. Skôr máme na mysli rozhovor s niekým, kto si prešiel rekonštrukciou prednedávnom, alebo hľadaním rád na internete. Nebojte sa a pýtajte sa.

Porozprávajte sa s niekým, kto sa v danej oblasti vyzná vo všetkom, čo vás trápi. Za každých okolností, by ste mali zistiť, či je váš finančný rozpočet realistický alebo nie. Ak máte nejaké odborné otázky, nájdite si nejakého odborníka, ktorý vám poskytne potrebné konzultácie buď za lacno, alebo celkom zadarmo. Ak nechcete s cudzími ľuďmi hovoriť o svojom rozpočte, opýtajte sa ich koľko ich stála rekonštrukcia a či sú spokojní s výsledkom.

6. Identifikujte a spravujte rizikové oblasti

Nájdite si čas na identifikáciu rizikových oblastí, ktoré môžu výrazne ovplyvniť dosahovanie vašich cieľov. Zamyslite sa nad tým, ako môžete minimalizovať ich vplyv, alebo ešte lepšie, ako sa rizík úplne zbaviť.

Uveďme si nejaký príklad z praxe. Pri rekonštrukcii domu je potrebné vymeniť zhruba 200 metrov štvorcových príjazdovej cesty. Ak ste nikdy predtým nevymieňali príjazdovú cestu, odhadovanie finančného rozpočtu je spojené so zvýšeným rizikom. Nesprávny odhad vás totižto môže stáť veľa peňazí. Aby ste toto riziko minimalizovali, zavolajte nejakej spoločnosti, ktorá to robí bežne a požiadajte ich o kompletnú cenovú ponuku. Vďaka tomu budete lepšie vedieť, koľko peňazí si potrebujete odložiť na túto výmenu a takmer úplne eliminujete riziko, že vyčerpáte svoj fond určený na nepredvídateľné udalosti.

7. Pripravte sa finančne

Rekonštrukcia je veľká vec, ktorá vás budete stáť veľa peňazí. Čím podrobnejší plán si vytvoríte, tým lepšie budete vedieť odhadnúť potrebné finančné náklady. Vďaka tomu sa budete môcť rozhodnúť, či vám na renováciu budú stačiť vaše úspory, či počkáte ešte pár mesiacov alebo či si vezmete úver.

Je pochopiteľné, že ľudia môžu považovať stanovovanie čiastkových cieľov za zbytočnú prácu navyše, ak sa púšťajú do malej renovácie alebo majú dostatok času, a finančných prostriedkov. Bez ohľadu na rozsah projektu je však plánovanie skvelým zvykom, ktorý si je potrebné začať budovať

Keď použijete vyššie spomenuté tipy pri svojej rekonštrukcii, budete nútený detailne si premyslieť celý projekt, do ktorého sa chcete pustiť. Každý a jeden krok budete dôkladne zvažovať. Všetko preto, aby ste sa dostali k vopred stanovenému konečnému cieľu.

Plánovanie je výzvou pre vaše myslenie zahŕňajúce každý prvok renovácie, ktorá vás čaká. Áno, bude vás to stáť kopu času, no nakoniec to povedie k úspešnému dokončeniu projektu, ktorý vás bude v každom prípade stáť veľa peňazí a času.

Autor fotky: Yan Krukov na Pexels

Chyba

close
close
close
close
close
close

Projektová Kalkulačka používa súbory cookies za účelom zabezpečenia jej ľahšieho používania a vyhodnocovania.