nahlad

Ako postaviť záhradnú terasu?

15.08.2022 Redakcia 832 x 15 minutové čítanie

Vybudovanie terasy vytvorí zábavný a pohodlný priestor pre rodinu a priateľov, kde sa môžete všetci spolu stretávať, užívať si stolovanie pod holým nebom alebo grilovať, alebo si len vychutnať chvíľku kľudu pri šálke kávy. Terasa je tiež solídnym aktívom akéhokoľvek majetku a poskytuje značnú hodnotu pri ďalšom predaji.

Postavenie záhradnej terasy nemusí byť vôbec ťažké, rozhodne nie v prípade, že si to rozložíte na menšie čiastkové projekty. Pomalá práca v tomto procese a pochopenie všetkého, čo budete robiť, vám pomôže postaviť bezpečnú terasu, bez priestoru na robenie chýb.

Kedy sa pustiť do stavania terasy?

Množstvo ľudí sa chce pustiť do stavania terasy na jar, keď vidia slniečko, teploty stúpajú a oni si predstavujú, ako budú o pár týždňov na terase oddychovať. 

Ak sa však rozhodnete využiť služby profesionálov, počkajte do nasledujúcej jesene, nakoľko vtedy klesá objem objednávok pre staviteľské spoločnosti a budú mať na váš projekt viac času. Ak by ste sa sami pustili do stavania terasy až na jeseň, môžete bojovať s príliš silným tlakom na to, aby ste výstavbu dokončili skôr, než začne zima.

Predtým ako začnete

Terasa by mala byť prístupná z domu. cez zadné alebo bočné dvere. Nikdy nebudujte terasu v jednej rovine s výškou podlahy v dome. Namiesto toho umiestnite terasu o 6 až 7 centimetrov nižšie. Plocha, na ktorej chcete postaviť terasu by mala byť rovná a bez veľkých prekážok v zemi, ako sú napríklad korene stromov. Vyčistite miesto na zamýšľanú veľkosť terasy plus ďalšie asi dva metre, aby vám nič nezavadzalo pri práci.

1. Namerajte a odrežte podopierajúcu dosku

Pomocou vodováhy a ceruzky si načrtnite tvar horizontálnej dosky pripevnenej k stene, ktorá bude slúžiť na podopretie trámov konštrukcie a vyrežte ju. Nastavte kotúčovú pílu na hĺbku dosky a režte po obryse obkladu steny. Pomocou kladiva a dláta odrežte oblasti obkladu, na ktoré sa pílový kotúč nedostane. Odstráňte zrezaný obklad a zlikvidujte ho. 

2. Pripojte podopierajúcu dosku k stene

Narežte pozinkované kovové lemovanie na dĺžku podopierajúcej dosky. Nainštalujte lemovanie v hornej časti, kde bude výrez pod obklad steny. K výrezu pripevnite podopierajúcu dosku klincami. Nepripevňujte klince k domovým kolíkom, pretože do tých pôjdu skrutky. Pomocou vŕtačky vyvŕtajte otvory pre skrutky do dreva. Zaskrutkujte skrutky a podložky pod matice. Pomocou tesniacej pištole a vonkajšieho tesniaceho tmelu utesnite celú časť podopierajúcej dosky, vrátane otvorov pre skrutky a lemovanie.

3. Určte rozmiestnenie stĺpikov

Od podopierajúcej dosky odmerajte smerom von do záhrady 2,5 metra, kde umiestnite tri základné stĺpiky. Z dreva vybudujte 5 stavebných lavičiek vo veľkosti 60 x 120 centimetrov. Umiestnite stavebné lavičky mimo očakávaných rozmerov terasy, tri na konci a jednu na každej strane. Preveďte jednu murársku priamku medzi dvoma bočnými doskami, nad predpokladaným umiestnením pätiek stĺpikov. 

Veďte tri murárske priamky z podopierajúcej dosky ku každej z troch stavebných lavičiek umiestnených na konci. Priamky by mali byť vedené nad očakávaným umiestnením päty. Murárske priamky by sa mali stretnúť na troch miestach, z každého z nich zhoďte na zem olovnicu. Označte miesto na zemi, ktorého sa olovnica dotýka. Nechajte priamky a stavebné lavičky nateraz na pokoji. 

4. Vykopte a zalejte pätky

Vykopte tri otvory pre pätky v miestach, kde sa olovnice dotýkali zeme. Kopte pod hranicu mrazu alebo podľa stavebných predpisov. Na dno každého otvoru vsypte 7,5 centimetrov voľného štrku.

Ručnou pílou odrežte betónové rúrky, podľa hĺbky otvorov pre pätky, plus 5 centimetrov. Vložte ich do každého z otvorov. Zmiešajte betón a naplňte ním otvory pre pätky až po vrch. Kým je betón mäkký a poddajný vložte do každého otvoru tzv. J-skrutky so závitom nahor. Odstráňte stavebné lavičky a murárske priamky.

5. Pripojte stĺpiky

Umiestnite kotvy kovových stĺpikov na každú zo spomínaných skrutiek v pätách. Umiestnite na každú zo skrutiek maticu a utiahnite ju. Pomocou píly vyrežte tri stĺpiky. Každý stĺpik by mal byť veľkosti vzdialenosti medzi hornou časťou betónovej pätky a spodnou časťou dreveného rámu, ktorý sa na ne neskôr umiestni, plus asi 30 centimetrov. Pribite stĺpiky do kotiev kovových stĺpikov. Umiestnite stĺpiky na miesto a priskrutkujte ich.

6. Nainštalujte trámy

Ak nepoužívate prefabrikovaný laminovaný vonkajší trám, môžete si vytvoriť svoj vlastný, zovretím a zlepením dvoch trámov stavebným lepidlom. Následne ich pribijete na ich miesto. Držte trám pri stĺpikoch a označte umiestnenie stĺpikov na tráme. Pomocou kotúčovej píly odrežte trám na vopred urobených značkách. Nainštalujte sedlo na trám na vrch každého stĺpika a uistite sa, že všetky idú rovnaký smerom tak, aby mohli prijať trám. Vložte trám a pripevnite ho k sedlu pomocou pozinkovaných skrutiek.

7. Zostavte hlavný a vonkajšie nosníky

Pripojte dva vonkajšie nosníky. Každý nosník bude umiestnený na konci podpierajúcej dosky. Pomocou trámovej papuče ich pripevnite k podpierajúcej doske. Umiestnite dva vonkajšie trámy na miesto tak, aby smerovali od rímsy naprieč k trámu a presahovali až za neho. Pripevnite hlavný nosník k dvom vonkajším nosníkom. 

Urobte to pribitím lícom, cez hlavný nosník do vonkajších nosníkov. Tento hlavný vonkajší rám a vonkajšie nosníky by mali tvoriť štvorec. Zmerajte každú uhlopriečku. Ak je rám v tvare štvorca, mali by byť všetky uhlopriečky rovnaké. Ak je to potrebné, opravte ich.

8. Uložte podlahové trámy

Pomocou meracej pásky označte každých 40 centimetrov, alebo toľko koľko je uvedených na vašom pláne terasy, pozdĺž podpierajúcej dosky. Začnite na jednom z vonkajších nosníkov, považujte ho za prvý nosník. Rovnaký postup merania zopakujte aj na hlavnom nosníku. V strede každej značky pribite závesy na trámy. Namontujte trámy na svoje miesta a pribite ich.

9. Položte podlahu

Nasucho, bez vŕtania, namontujte podlahové dosky terasy na jej rám, tak aby ste získali predstavu o tom, koľko ich je potrebných na to, aby ste pokryli plochu od domu až k hlavnému nosníku. Posledná podlahová doska by mala byť v jednej rovine s okrajom hlavného nosníka. 

Medzi podlahovými doskami nechajte 3 milimetrovú medzeru. Začnite pri dome a postupne pripevnite podlahové dosky k nosníkom terasy pomocou skrutiek. Pri posledných piatich až šiestich podlahových doskách možno budete nútený pozmeniť veľkosť medzery medzi doskami tak, aby posledná doska bola v jednej rovine s hlavným nosníkom.

10. Schodisko a zábradlie

Ak je terasa postavená vyššie ako vaša záhrada nainštalujte jednoduché schodisko. Množstvo materiálu, ktorý budete potrebovať na postavenie schodiska a zábradlia závisí od veľkosti terasy. Medzery medzi zábradlím musia spĺňať stavebné normy, rovnako aj výška a šírka schodiska.

 

Autor fotky: Olya Kobruseva

Autor fotky: Olya Kobruseva: https://www.pexels.com/sk-sk/photo/stol-ovocie-prestierania-vaza-na-kvety-8916602/

Autor fotky: Olya Kobruseva: https://www.pexels.com/sk-sk/photo/stol-ovocie-prestierania-vaza-na-kvety-8916602/

Chyba

close
close
close
close
close
close

Projektová Kalkulačka používa súbory cookies za účelom zabezpečenia jej ľahšieho používania a vyhodnocovania.