nahlad

7 vecí ktoré musíte vedieť predtým než začnete s rekonštrukciou vášho bytu, domu

16.02.2022 Redakcia 737 x 12 minutové čítanie

Viete, že chcete začať s rekonštrukciou svojho bytu, domu, no neviete, kde presne máte začať? Po pravde, nie ste sami. Mnoho majiteľov domov sa ponorí do procesu renovácie domu bez akéhokoľvek tušenia, čo môžu očakávať.

Až potom, čo sa niečo nepodarí, ľutujú, že nemali plán. Bez prípravy môžete byť v procese renovácie sklamaní, pretože pri renovácii nezačínate s prázdnym listom. Všetky nepredvídané výdavky a problémy vedia spôsobiť stres.
Predtým ako sa teda pustíte do renovácie svojho bytu, domu, urobte si čo najlepšiu možnú prípravu. Poďme sa teda pozrieť na niekoľko vecí, na ktoré by ste si v každom prípade mali dať pozor.

1. Investujte do skrinky na kľúče

Ak renovujete svoj byt, dom predtým, ako sa do neho plánujete nasťahovať a bývate ďaleko, zvážte investíciu do skrinky na kľúče. Ak plánujete robiť aj väčšie zmeny, ktoré pravdepodobne nebudete vykonávať sami, najmete si na ich vykonanie dodávateľa
Dodávatelia chcú začať s prácami veľmi skoro zrána a vy určite nechcete každé ráno vstávať a jazdiť na stavbu len preto, aby ste mohli pracovníkov pustiť dovnútra.
Umiestnite na pozemok
uzamykaciu skrinku na kľúče, alebo investujte do inteligentných zámkov na vonkajšie dvere. Vďaka tomu nebudete musieť nikoho fyzicky púšťať do nehnuteľnosti. Úplne bude stačiť, ak im poskytnite kód, vďaka ktorému si dvere otvoria. Ušetríte tak nespočetné hodiny času, litre paliva ale aj skoré ranné vstávanie.

2. Strávte v danom priestore nejaký čas

Akokoľvek zrejmé sa vám to môže zdať, no predtým ako urobíte veľké rozhodnutia, napríklad výber farby náterov, kobercov a svietidiel, strávte dostatok času v priestore, ktorý renovujete. 
Ak chcete nahradiť starý koberec, výber nového môže byť skutočne rozsiahly. Chcete husté alebo voľnejšie vlákna? Pruhovaný koberec alebo bez vzoru? Aký presný odtieň sivej sa vám páči najviac? Odpovede na tieto otázky závisia od rôznych ďalších aspektov renovácie, ako je napríklad farba stien alebo nábytku.
Farebné palety by ste mali mať vybraté pred začatím renovovania. Dôležité je, aby ste dané farby skutočne videli na stenách. Čerstvo vymaľované steny a nový koberec môžu odhaliť, že niektoré svetlá jednoducho neosvietia daný priestor tak, ako ste pôvodne zamýšľali. Ak strávite trochu viac času úvahami o tom, ako všetko bude do seba zapadať v priestore, ktorý prerábate, môžete si ušetriť veľa času a finančných prostriedkov.

3. Majte realistickú časovú os

Vaša renovácia bude pravdepodobne trvať dlhšie, ako si myslíte. Buďte preto pripravení a zabezpečte si miesto, kde budete môcť tých pár nocí zostať, aby ste sa vyhli pocitom frustrácie a zvýšenému stresu. 
Môžete si napríklad myslieť, že výmena vírivej vane a zastaraného dvojitého umývadla v kúpeľni bude rýchla. Odstránenie starého nábytku a príslušenstva môže skutočne trvať niekoľko hodín, no nájdenie novej vane a umývadla, ktoré bude do priestoru pasovať vám môže trvať aj celé týždne. Okrem toho musíte rátať aj s predĺženými dodacími lehotami.

Čakanie na dokončenie novej predsiene sa môže pretiahnuť aj na niekoľko týždňov. Čo ak budete musieť čakať 6 týždňov iba na pokladačov podlahy? Pri stanovovaní časovej osi buďte realistickí. Nové nábytky a zariadenia začnite vyberať ešte predtým ako odstránite tie staré, čím môžete výrazne skrátiť čakaciu dobu.

4. Očakávajte neočakávané

Všetky byty, domy majú svoje skryté tajomstvá, v stenách, pod podlahami alebo hocikde inde. Na svetlo sveta sa môžu dostať až počas dôkladnej renovácie.

Môže sa stať, že vám váš dodávateľ pri meraní vašej novej vysnívanej podlahy, povie, že vaše podlahy sú nerovnomerné kvôli posunutému stredovému nosníku. Teraz sa musíte vysporiadať s inžinierom, ktorému to uniklo a nechať opraviť podlahový nosník predtým, ako príde nový materiál. 
Toto je len jeden z mnohých príkladov toho, čo sa môže stať. Okrem toho sa môže stať, že nájdete  v stenách azbest, ktorý musí byť profesionálne odstránený, nátery na stenách môžu stále obsahovať olovo, strecha môže pretekať a na podkroví objavíte veľké plesne a mnoho ďalšieho. 

Očakávať neočakávané môžete napríklad tým, že si naplánujete čas navyše a taktiež si necháte odložené aj nejaké peniaze, ktoré môžete použiť na vyriešenie neočakávaných problémov.

5. Porozprávajte sa s viacerými dodávateľmi

Rozhovor s viacerým dodávateľmi a porovnanie rôznych ponúk sa vám môže skutočne oplatiť.
Predpokladajme, že chcete svoj ohrievač teplej vody odstrániť zo skrine na prvom poschodí a nový, by ste chceli nainštalovať do garáže.

Prvý inštalatér, ktorého poprosíte o ponuku vám povie, že pravdepodobne vás to vyjde na 6 000 eur a že bude musieť presmerovať rozvody teplej vody zarezaním do stropu v obývačke.

Druhý inštalatér vám povie, že je to príliš veľa práce a on to robiť nebude. Tretí inštalatér plánuje prácu dokončiť za jeden deň a naúčtuje si 3 285 eur bez toho, aby musel presmerovať potrubie.
Bez oslovenia viacerých dodávateľov riskujete, že zaplatíte prehnanú sumu peňazí a nedostanete to, čo vlastne chcete. Pred uskutočnením konečného riešenia sa vám preto oplatí venovať tomu trochu viac času a poprosiť viacerých odborníkov o ich ponuky.

6. Začnite renováciou kuchyne

Majitelia domov chcú často vedieť, v akom poradí by mali svoj dom rekonštruovať. Najlepšie je začať kuchyňou, pretože prestavené kuchyne pridajú vášmu domu veľkú hodnotu. 
Realitné kancelárie odhadujú, že v prípade predaja domu s kompletne zrenovovanou kuchyňou, môžu majitelia získať späť až 59% nákladov vynaložených na novú kuchyňu. Navyše ak máte staršiu kuchyňu, modernizácia opotrebovaného priestoru vám umožní lepšie využívať priestor.

Prakticky povedané, v prvom rade budete chcieť začať s renováciou kuchyne. Pri tejto práci sa totižto vytvorí najviac prachu a špiny, ktoré nebudete chcieť vidieť v blízkosti čerstvo vymaľovaných stien v iných miestnostiach. Demolačný neporiadok je dobré izolovať od ostatných miestností, umiestnením plastu cez dvere alebo iné priechody. Keďže prestavba veľkej kuchyne zvyčajne trvá aj niekoľko mesiacov, zriaďte si dočasnú náhradnú kuchyňu vo voľnejšej miestnosti.

7. Konkretizujte dizajny

Predtým, ako sa stretnete s interiérovým dizajnérom, zúžte svoje preferencie týkajúce sa dizajnu vášho nového vysnívaného domu. Inšpirujte sa prezeraním si časopisov o dizajnovaní domácností, webových stránok o interiérovom dizajne a podobne. Nájdenie konkrétneho dizajnu vám môže pomôcť vyhnúť sa tomu, aby váš dom bol zriadený podľa predstáv interiérového dizajnéra, ktorého predstavy sa môžu značne líšiť od tých vašich. 
Nedovoľte svojmu interiérovému dizajnérovi, aby váš rozpočet navyšoval. V žiadnom prípade mu nedávajte povolenie na nákup drahých materiálov, za ktoré vám vystavia účet neskôr. Ak sa pokúsite dodržať určitý časový rámec, zabezpečíte, že náklady na jeho prácu zostanú tiež pomerne nízke. 

Renovácia vášho bytu, domu je dôležitým krokom vo vašom živote, no nemusí byť nočnou morou. Ak si necháte poradiť od profesionálov a poriadne sa na renováciu pripravíte, a naplánujete všetko do posledných detailov, budete schopný dosiahnuť váš “vysnívaný dom” pomerne rýchlo a samozrejme aj v rámci vopred stanoveného rozpočtu.

Chyba

close
close
close
close
close
close

Projektová Kalkulačka používa súbory cookies za účelom zabezpečenia jej ľahšieho používania a vyhodnocovania.